• mapa strony
  • język migowy
  • BiP
adres
ul. Kościuszki 5, 63-600 Kępno
telefon
tel. +48 62 78 28 900, +48 62 78 28 905
e-mail
Strona główna Wydarzenia
20 Listopad 2013
kategoria:
Aktualności
 

  …..dużo  wiedzy – szansa na lepsze zdrowie….

Jak radzić sobie ze stresem i negatywnymi emocjami, mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów realizowanych przez Stowarzyszenie „Zielony Parasol” w ramach projektu pod nazwą  „Wiem więcej, więc zdrowieję” dofinansowanego przez Powiat Kępiński.                                                                                                                                                                                                                                                      W tym celu zostały zorganizowane warsztaty psychoonkologiczne. Jest to kontynuacja działań zapoczątkowanych w ubiegłym roku. Głównym celem jest nauczenie pacjenta efektywnych sposobów radzenia sobie ze stresem i to zarówno stresem związanym z samą chorobą nowotworową, jak i  z innymi bolesnymi sytuacjami życiowymi. Chorzy oraz ich bliscy poprzez uczestnictwo w tego typu zajęciach  mogą poprawić swój stan emocjonalny. Poznają oni także techniki relaksacyjne, zmieniają priorytety w swoim życiu tak, by dawało im ono więcej zadowolenia, radości i poczucia własnej wartości.

Podczas warsztatów  prezentowano również specjalnie dobrane ćwiczenia ruchowe, w tym ćwiczenia prawidłowego oddychania.                                                                                                                                 

Spotkanie na temat zdrowego żywienia - czyli jak zachować zdrowie lub powrócić do zdrowia za pomocą odpowiedniej diety, poprowadziła pasjonatka makrobiotyki, żywienia według Pięciu Przemian i rolnictwa ekologicznego - Katarzyna Walas. Omówione zostały  mogące w tym pomóc  umiejętności poszukiwania wiedzy o żywności i żywieniu, wybieranie spożywanych produktów, umiejętności rozpoznawania sygnałów pochodzących z własnego ciała związanych z zaspakajaniem potrzeb żywieniowych (sytość, głód, chudnięcie, tycie, dolegliwości brzuszne) i właściwe na nie reagowanie, rozszyfrowanie informacji umieszczonych na opakowaniach, a także umiejętności oszczędnego gospodarowania żywnością.

Atrakcją była degustacja  zdrowych potraw z kaszy jaglanej, sezamu, fasoli oraz poznawanie takich produktów jak gomasio, shoyu, miso, tamari... Było nie tylko zdrowo i smacznie, ale też egzotycznie.

 

do góry